Cynamonowe ciasto z cukinią
Przepis na to ciasto zaciekawił mnie od razu. Cukinia jako podstawowy składnik? Hmm… Czemu nie? Chciałam je zrobić jeszcze przed moim wyjazdem, ale – w ferworze przygotowań - zabrakło na to czasu. Ale cukinie poczekały na mnie i wylądowały dziś w towarzystwie cynamonu w piekarniku.
Ciasto zrobiłam oczywiście według przepisu Majanki.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki cukru (dałam 1 i 1/2 szklanki)
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki cukinii (startej ze skórką na średniej tarce)
- 2-3 łyżki cynamonu
- 3 szklanki mąki
- 1 mały proszek do pieczenia (16g)
Wszystko razem należy wymieszać mikserem według kolejności. Piec około 45 minut w temperaturze około 180 stopni C.
Smacznego!
Przepis na to ciasto pasuje do akcji kulinarnej “Cukiniowy sierpień”.