Cynamonowe ciasto grysikowe ze śliwkami
Grysikowe ciasto o delikatnym cynamonowym aromacie z zatopionymi w nim śliwkami , to fajny pomysł na przygotowanie ciasta z owocami.... bez mąki .
Delikatne ciasto po całkowitym przestudzeniu bardzo ładnie się kroi, ma fajną konsystencję i jest trochę inne. Czy zdarzyło się komuś otworzyć trakcie pieczenia pusty pojemnik na mąkę ? ...bo mnie tak. Jeśli pod ręką znajduję się kaszka manna , to śmiało można ją użyć.
Składniki:
- 120 g masła
- 300 g kaszki manny/ semolino/
- 2 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 g jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- kilka łyżek miodu do dekoracji
- 500-600 g śliwek
Wykonanie:
Przygotować składniki na ciasto/ powinny mieć temperaturę pokojową/ Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i jeszcze raz przekroić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę /użyłam miksera/. Ucierając dodawać po jednym jajku. Kaszkę wymieszać z proszkiem i sodą, dodać szczyptę soli, cynamon i imbir . Dodawać stopniowo do utartej masy na przemian z jogurtem. Wymieszane składniki przełożyć do natłuszczonej foremki. Wyrównać wierzch ciasta, a następnie pokryć śliwkami. Można dodatkowo posypać cynamonem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.35 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika, przestudzić. Wyjąć z foremki ,polać miodem i pokroić.