Cynamonowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami
Sycące, zdrowe i rozgrzewające śniadanie to podstawa! Pokochałam owsianki już dawno, dlatego gorąco namawiam tych, którzy są jeszcze nie przekonani. Spróbujcie z ulubionymi dodatkami: miód, orzechy, banany, kakao, suszone owoce, owoce leśne, truskawki, mango… Użyjcie ulubionego mleka, wody lub soku 100% i będziecie zachwyceni. Mniam!
Cynamonowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 3 szklanki mleka (krowiego/roślinnego)
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
przygotowanie:
Płatki owsiane i rodzynki moczę w mleku na noc. Rano gotuję 2-3 minuty. Jeśli nie moczyłam płatków przez noc to rano zalewam je mlekiem i gotuję na małym ogniu 5-6 minut. Dodaję cynamon i mieszam.
Jabłko kroję w księżyce, wrzucam na patelnie, dodaję cukier i duszę chwilkę pod przykryciem aby jabłka puściły sok. Odkrywam patelnie i karmelizuję kilka chwil.
Jabłka dodaję do owsianki i gotowe.