Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę

Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę

Zdjęcie - Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ćwikła to mój ulubiony dodatek do mięs. Lubię łączyć ćwikłę z chrzanem ponieważ jest ostrzejsza i bardziej wyrazista. Jeżeli nie lubicie chrzanu możecie z niego zrezygnować, smak ćwikły będzie wtedy łagodny a kolor sałatki jeszcze bardziej intensywniejszy niż na zdjęciu. Ja bardzo lubię buraczki, szczególnie w postaci ćwikły. Dodaję ją do wszystkich mięs zarówno pieczonych jak i smażonych. Ćwikłę można podać również do wędlin oraz jaj. Tak przygotowaną ćwikłę można przygotować na zimę. Wystarczy przełożyć do słoiczków pasteryzować przez ok 45 minut i odstawić do spiżarni.


Przepis na ćwikłę z chrzanem
Składniki:
1 kg buraków
1 duży korzeń świeżego chrzanu ewentualnie 16 dag chrzanu ze słoiczka
1-2 łyżki octu lub soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
szczypta cukru


Jak zrobić ćwikłę z chrzanem?
Buraczki płuczemy, i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. Przestudzone buraczki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Korzeń chrzanu obieramy i również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. ( jeżeli macie chrzan w słoiczku to dodajecie do buraczków około 3- 4 łyżek). Mieszamy buraczki z chrzanem, dodajemy ocet lub sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz cukier. Jeżeli buraczki są gorzkie można dodać 1 łyżkę cukru.
Tak przygotowaną ćwikłę chłodzimy i podajemy do obiadu lub przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Smacznego!
Opublikowane: 07.11.2016
ekspansja smaku


Zobacz również przepisy na:


Jędrne ogórki kwaszone na zimę

Zdjęcie - Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sałatka z białą fasolką i marchwią
Zdjęcie - Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


apetyczna kolorowa sałatka grecka
Zdjęcie - Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów