Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą
Curry to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa kari czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest z mieszanką przypraw. która nosić winna nazwę curry powder lub też curry paste jeśli dodany jest olej kokosowy lub ghee. W kuchni indyjskiej nikt nie przygotowuje mieszanki curry na zapas, przyrządza się ją tuż przed gotowaniem, ucierając w moździerzu ze świeżych składników, owa wersja na zapas to zwyczaj wprowadzony przez brytyjskich kolonizatorów wracających z Indii. Istnieje wiele odmian mieszanki curry, dobór składników zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego mieszkanka/mieszkaniec pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykanymi są: kurkuma, imbir,pieprz,sól, kolendra,kmin rzymski,gorczyca, chilli. Jeżeli chodzi o gotowe mieszanki dostępne w handlu, wybór jest znacznie bardziej ograniczony. Wyróżnia się m.in. następujące:
curry indyjskie, łagodniejsze w smaku, barwa, w zależności od proporcji składników: żółte lub czerwone oraz curry ze Sri Lanki, ostrzejsze w smaku, przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego przyprawa ma barwę ciemnobrązową.
Składniki na ok 4 porcje
Czas przygotowania : 45 min
1 średniej wielkości kalafior
4 większe ziemniaki
puszka ciecierzycy
pęczek dymki
2 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżek czerwonej pasty curry dla zabieganych lub (1 cm świeżego startego korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku, 1 świeże chilli, 1 łyżeczka sproszkowanego curry, 1 łyżeczka kurkumy)
1 łyżka sproszkowanego curry
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka czarnej gorczycy (opcjonalnie)
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
sól
400 ml mleka kokosowego w puszce
ok 250 ml bulionu warzywnego
kolendra
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kalafiora obieramy i dzielimy na różyczki, rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy kurkumą, curry, papryką i solą, pieczemy ok 20 min, aż kalafior się przyrumieni i zmięknie
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę
3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy gorczycę (jeśli używamy) kumin i nasiona kolendry, smażymy chwilę następnie dorzucamy pokrojone w plasterki dymki (tylko białe części), jeśli nie używamy gotowej pasty curry dodajemy kolejno: starty na tarce czosnek, imbir oraz drobno posiekane chili, można usunąć pestki jeśli wolimy łagodniejsze curry, lub dodajemy gotową pastę curry (w zależności od preferowanej ostrości 1lub 2 łyżki), smażymy, wrzucamy pokrojone ziemniaki, po chwili zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i gotujemy do miękkości ziemniaków
4. Kiedy ziemniaki są al dente, dokładamy odcedzoną ciecierzycę, upieczone różyczki kalafiora oraz mleko kokosowe, mieszamy całość, przykrywamy i zagotowujemy
5. Na koniec dekorujemy posiekaną zieloną częścią dymki i świeżą kolendrą dosalamy jeśli jest potrzeba
6. Podajemy z ryżem jaśminowym