Curry z kurczakiem

Curry z  kurczakiem

Pominęłam słowo czerwone w nazwie bo danie to wcale nie wyszło mi w tym kolorze pomimo, że użyłam czerwonej pasty curry. Obawiałam się śmietanki kokosowej w tym daniu ale muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Ostrość pasty zrównoważyło mleko a całość z dodatkiem chrupiących warzyw i mięsa smakowała naprawdę dobrze. Przepis zgłaszam do akcji Z widelcem po Azji.

Zdjęcie - Curry z  kurczakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżki czerwonej pasty curry
  • 45 dag piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 4 listki limonki kafir (opcjonalnie)
  • 10 dag zielonej fasolki (pominęłam)
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 10 dag pokrojonego w kostkę i podsmażonego bakłażana
  • 2 cebule dymki pokrojone w 2,5 cm kawałki
  • 1 szklanka listków bazylii.

 W woku rozgrzać oliwę. Dodać pastę curry i smażyć przez minutę. Dodać kurczaka i smażyć przez 3 minuty, Dodać sól, sos rybny, cukier i smażyć mieszając przez kolejne 3 minuty. Kurczak powinien wchłonąć cały płyn. Dodać mleczko kokosowe, liście limonki kafir i zagotować. Dodać fasolkę, pędy bambusa, przykryć i gotować 3 minuty. Dodać bakłażana, przykryć i gotować 3 minuty. Dodać dymkę, bazylię, wymieszać i podać. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów