Curry z kurczaka z warzywami na ostro
Curry z kurczakiem i warzywami to pomysł na szybki obiad w orientalnym stylu. Łatwe danie, bez specjalnego nakładu pracy, a efekt imponujący. Rozpływajace się w ustach kawałki kurczaka w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego są wyjatkowo pyszne. Do curry możesz dodać ulubione warzywa, u mnie papryka i cukinia, to co akurat miałam na stanie. Ilośc kombinacji nieograniczona. Polecam!
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
2 łyżki czerwonej pasty curry ze słoiczka
1 łyżka kurkumy
kawałek imbiru
pieprz cayenne
1/2 łyżeczki cukru
olej
250 ml mleka kokosowego lub śmietany kremówki
sól, pieprz
zielenina
Wykonanie:
- kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w mieszance soli, pieprzu, papryki i kurkumy z dodatkiem oleju. Kurczaka możesz marynować przez całą noc w lodówce lub przynajmniej przez pół godziny
- cebulę, czosnek i imbir obierz i zeszlikj na łyżce oleju, dodaj kurczaka i podsmaż całość. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i podsmażaj przez kilka minut. Dolej mleko kokosowe lub śmietanę kremówkę, dodaj pastę curry i cukier, duś około 15 minut. Pod sam koniec dodaj do potrawy pokrojona w kostke cukinię
- przed podaniem posyp zielenina