Curry z krewetek

Curry z krewetek

Zdjęcie - Curry z krewetek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Idealne na każdą okazję, prawie, że expresowe danie. Curry do tej pory robiłam głównie z kurczakiem, a z krewetkami po raz pierwszy. I w sumie szkoda, bo dużo straciłam. Teraz ten czas trzeba nadrobić:-). Proste, aromatyczne i egzotyczne... Zdjęcie - Curry z krewetek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Curry z krewetek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych,
  • 1 - 2 cebule drobno pokrojone,
  • 1 pęczek posiekanych dymek (ze szczypiorkiem),
  • 1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry,
  • 1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego,
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki sosu rybnego,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 karton pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • 1 kg oczyszczonych surowych krewetek królewskich,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • limonka.


Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć chwilę, aż zacznie się rumienić. Zmniejszyć ogień, dodać dymki, pastę curry i smażyć jeszcze minutę mieszając, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć. Następnie dolać mleko kokosowe, bulion, sos rybny i dosypać cukier. Podgrzewać, aż całość się zagotuje, dołożyć pomidory i gotować jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać krewetki i gotować, aż przestaną być przezroczyste (około 3 minut). Doprawić limonką i posypać kolendrą lub natką pietruszki.
Zdjęcie - Curry z krewetek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pachnie niesamowicie:-)) Podawać z ryżem jaśminowym lub innym ulubionym.
Zdjęcie - Curry z krewetek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów