Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie

Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie
Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cukinie i bakłażany w ziołowej zalewie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 ml oleju Kujawski z bazylią i cytryną
  • 300 g bakłażana
  • 300 g cukinii
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 80 ml octu jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka liści laurowych świeżych (opcjonalnie)
  • sól
Przygotowanie

Cukinię i bakłażana kroimy w dość grube plastry. Bakłażana solimy i odstawiamy, żeby stracił goryczkę.

Piekarnik nagrzewany do 170°C.


Kiedy bakłażan puści sok, płuczemy go i osuszamy. Układamy cukinię i bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószamy solą oraz grubo mielonym pieprzem. Pieczemy przez 20 min.


Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Gorczycę i suszony tymianek prażymy na suchej patelni, po czym zalewamy ok. 100 ml oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Dodajemy cebulę, czosnek, ocet i miód. Podgrzewamy całość. Następnie dodajemy upieczonego bakłażana oraz cukinię i dolewamy resztę oleju Kujawskiego z ziołami.


Przekładamy całość do wysterylizowanego słoika, wtykamy gałązki rozmarynu, tymianku i liście laurowe. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godz.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów