Cukinia z nasionami kozieradki

Cukinia z nasionami kozieradki
Trzecim dodatkiem (no, muszę przyznać, że ten indyjski obiad był naprawdę fest!) do wołowiny w jogurcie była cukinia smażona z kozieradką.
Kozieradkę kupiłam w sklepie zielarsko-medycznym, gdyby ktoś pytał, bo w zwykłym markecie raczej trudno ją spotkać :)
Oczywiście taka cukinia nie musi być tylko dodatkiem, można ją podać np. z chlebkami chapati jako danie wegetariańskie – wówczas należy podwoić ilość składników, które zapisałam poniżej :)

Zdjęcie - Cukinia z nasionami kozieradki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CUKINIA Z NASIONAMI KOZIERADKI
(na 4 małe porcje)
2 łyżki oleju,
½ średniej cebuli,
1,5 zielonego chili (dałam mały kawałek zielonej papryczki jalapeno),
½ łyżeczki świeżo startego imbiru,
½ łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę,
½ łyżeczki chili w proszku,
225g cukinii,
1 średni pomidor,
świeże listki kolendry,
1 łyżeczka nasion kozieradki (ja miałam mielone)

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić dorbno posiekaną cebulę i zielone chili (bez pestek), starty imbir, czosnek i chili w proszku i dobrze wymieszać. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i smażyć 5-7 minut, mieszając. Dodać liski kolendry i nasiona kozieradki oraz pokrojonego na półplasterki pomidora, smażyć jeszcze kilka minut. Przełożyć warzywa na półmisek i podawać na gorąco.

Zdjęcie - Cukinia z nasionami kozieradki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)

Zdjęcie - Cukinia z nasionami kozieradki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów