Cukinia faszerowana i zapiekana z krewetkami

Cukinia faszerowana i zapiekana z krewetkami

Zdjęcie - Cukinia faszerowana i zapiekana z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cukinia faszerowana i zapiekana z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cukinia w połączeniu z krewetkami, ryżem i sosem śmietanowym z lekko wyczuwalnym smakiem kaparów. Danie zainspirowane przepisem z Kwestii Smaku, lekkie i pożywne, a zarazem zdrowe i pyszne! Polecam gorąco!

SKŁADNIKI:
2 nieduże cukinie
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
250 g oczyszczonych i ugotowanych krewetek (mogą być mrożone)
2 łyżki kaparów
4 łyżki śmietanki
1 torebka ryżu (u mnie basmati)
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek

Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Cukinię przekrój wzdłuż na pół i posyp lekko solą i pieprzem. Posmaruj ją łyżką oliwy z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut. Po tym czasie łyżeczką wydrąż część miąższu zostawiając brzegi.Wydrążony miąższ odłóż.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy,wsyp pokrojoną drobno dymkę, czosnek i zeszklij. Dolej białe wino i poczekaj aż zredukuje się o około połowę. Dodaj krewetki i kapary. Podsmaż przez 3-4 minuty i dodać odłożony miąższ z cukinii.
Wszystko delikatnie wymieszaj, podduś 2 minuty i dodaj śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, możesz też dodać ulubione zioła. Podgotuj przez chwilę by śmietanka zgęstniała i odstaw z ognia.
naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub oliwą i rozłóż ugotowany ryż. Delikatnie skrop go oliwą.
Wydrążona cukinie napełnij krewetkowym farszem, ułóż je na ryżu i polej pozostałym sosem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut – cukinia musi być miękka.

Zdjęcie - Cukinia faszerowana i zapiekana z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów