Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką
Co tu dużo pisać... poezja! Rozpływałam się przy każdym kęsie. Soczyste i naturalnie słodkie owoce pod chrupiąca, aromatyczną kruszonką. Owoce puszczą sporo soku, więc polecam wyjadać crumble prosto z foremki, w którym było zapiekane.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 2 garście jagód
- ok. pół szklanki kruszonki orzechowej - klik (1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, czubata łyżka mielonych orzechów, 20 g masła) + łyżka płatków migdałowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Truskawki przepołowić i dość ściśle poukładać na dnie naczynia do zapiekania. Na truskawki wysypać jagody. Składniki kruszonki zagnieść palcami do uzyskania sypkiej konsystencji/lub użyć części gotowej, wcześniej zamrożonej. Do kruszonki wmieszać płatki migdałowe, a następnie posypać nią owoce. Formę do zapiekania wstawić do nagrzanego piekarnika/opiekacza i piec z termoobiegiem ok. 20 minut. Przed wyjęciem można na parę minut włączyć grzanie jedynie od góry, aby kruszonka się ładnie zarumieniła. Smacznego!
od wczoraj Kaś jest mgr mgr :D