Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką

Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką
Zdjęcie - Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co tu dużo pisać... poezja! Rozpływałam się przy każdym kęsie. Soczyste i naturalnie słodkie owoce pod chrupiąca, aromatyczną kruszonką. Owoce puszczą sporo soku, więc polecam wyjadać crumble prosto z foremki, w którym było zapiekane.

Zdjęcie - Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 2 garście jagód
  • ok. pół szklanki kruszonki orzechowej - klik (1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, czubata łyżka mielonych orzechów, 20 g masła) + łyżka płatków migdałowych

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Truskawki przepołowić i dość ściśle poukładać na dnie naczynia do zapiekania. Na truskawki wysypać jagody. Składniki kruszonki zagnieść palcami do uzyskania sypkiej konsystencji/lub użyć części gotowej, wcześniej zamrożonej. Do kruszonki wmieszać płatki migdałowe, a następnie posypać nią owoce. Formę do zapiekania wstawić do nagrzanego piekarnika/opiekacza i piec z termoobiegiem ok. 20 minut. Przed wyjęciem można na parę minut włączyć grzanie jedynie od góry, aby kruszonka się ładnie zarumieniła. Smacznego!

Zdjęcie - Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




od wczoraj Kaś jest mgr mgr :D

Kategorie przepisów