Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką
![Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką](/obrazek/duze/crumble-z-truskawkami-jagodami-i-orzechowo-migdalowa-kruszonka-158413.jpeg)
![Zdjęcie: Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką Zdjęcie - Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/158411.jpeg)
Co tu dużo pisać... poezja! Rozpływałam się przy każdym kęsie. Soczyste i naturalnie słodkie owoce pod chrupiąca, aromatyczną kruszonką. Owoce puszczą sporo soku, więc polecam wyjadać crumble prosto z foremki, w którym było zapiekane.
![Zdjęcie: Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką Zdjęcie - Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/158413.jpeg)
Składniki:
- 500 g truskawek
- 2 garście jagód
- ok. pół szklanki kruszonki orzechowej - klik (1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, czubata łyżka mielonych orzechów, 20 g masła) + łyżka płatków migdałowych
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Truskawki przepołowić i dość ściśle poukładać na dnie naczynia do zapiekania. Na truskawki wysypać jagody. Składniki kruszonki zagnieść palcami do uzyskania sypkiej konsystencji/lub użyć części gotowej, wcześniej zamrożonej. Do kruszonki wmieszać płatki migdałowe, a następnie posypać nią owoce. Formę do zapiekania wstawić do nagrzanego piekarnika/opiekacza i piec z termoobiegiem ok. 20 minut. Przed wyjęciem można na parę minut włączyć grzanie jedynie od góry, aby kruszonka się ładnie zarumieniła. Smacznego!
![Zdjęcie: Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką Zdjęcie - Crumble z truskawkami, jagodami i orzechowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/158412.jpeg)
![](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/255/embed_gAPVuU4D2K195qYPUSjsvmVgLBh7ywzz.jpg)
od wczoraj Kaś jest mgr mgr :D