Crumble orzechowe ze śliwkami i jabłkiem
Ciepłe, podpieczone śliwki i jabłka pod orzechową kruszonka to pyszny deser ,
a szczególnie o tej porze roku.
Różnorodne kombinacje smakowe i prostota w wykonaniu tego deseru sprawiają , że zadomowił się w mojej kuchni na dobre. Wystarczy zmienić rodzaj owoców, przygotować kruszonkę z dowolnych , ulubionych składników ,a za każdym razem nasz deser będzie smakował inaczej.
Składniki: /4 porcje/
- 600 g drobnych, dojrzałych śliwek
- 3 jabłka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1.5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 80 g zmielonych orzeszków ziemnych
- 120 g masła
Wykonanie:
Mąkę połączyć z orzechami, otrębami i cukrem.
Dodać pokrojone masło. Palcami rozetrzeć składniki tak, by utworzyły się grudki. Owoce umyć. Śliwki pokroić na połówki, usunąć pestki. Obrane jabłka pokroić w cząstki. Foremki do zapiekania posmarować masłem i wypełnić owocami.
/użyłam 4 foremki aluminiowe wyłożone pergaminem/ Wierzch posypać cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Owoce pokryć przygotowaną kruszonką.
Można posypać orzechami lub migdałami. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać ok.25 minut.
Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony. Deser podawać lekko przestudzony.