Crema al limone

Crema al limone

                      Jednym z wielu wspaniałych włoskich smaków tych wakacji jest limoncello - pyszny cytrynowy likier, którym miałam okazję uraczyć się we Włoszech, a także przywieźć sobie butelkę do domu. Natomiast przed wyjazdem zaczęłam robić inne cytrynowe szaleństwo, crema al limone, na które przepis znalazłam w książce oraz toskańskim blogu Małgosi. Jejku, ależ ten krem ma smak! Jest przepyszny!

Zdjęcie - Crema al limone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (robiłam z połowy porcji):

*1 litr alkoholu (dałam wódkę)

*skórka z 8 cytryn bez białego spodu

*2 litry mleka (u mnie 3,2%)

*1,6 kg cukru

*1 op. cukru wanilinowego

 

Wykonanie:

Skórki zalać alkoholem i pozostawić na miesiąc.

Po tym czasie oddzielić skórki od alkoholu. Mleko zagotować z cukrem przez około 40 minut. Odparować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Co pewien czas mieszać. Pozostawić do wystygnięcia, po czym zmieszać z alkoholem (już po oddzieleniu skórek). Mocno schłodzić przed podaniem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Crema al limone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Crema al limone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów