Coś na kształt ‘brownie’ czyli czekoladowa rozkosz

Coś na kształt ‘brownie’ czyli czekoladowa rozkosz

Ochotę na to ciasto (deser?) miałam od momentu, gdy tylko przeczytałam jego opis na TYM blogu. Intensywny smak czekolady i delikatna konsystencja- to coś dla mnie!

Autorka proponuje upiec to cudo dzień przed podaniem i przechować szczelnie zamknięte, tak też zrobiłam.

Ciasto jest pyszne! Kremowe, o głęboko czekoladowym kolorze. Podałam je z serkiem mascarpone utartym z odrobiną cukru. Dla mnie: mistrzostwo smaku!

 

Zdjęcie - Coś na kształt ‘brownie’ czyli czekoladowa rozkosz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Coś na kształt ‘brownie’ czyli czekoladowa rozkosz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Coś na kształt ‘brownie’ czyli czekoladowa rozkosz

Agata, 27 stycznia 2010

Zdjęcie - Coś na kształt ‘brownie’ czyli czekoladowa rozkosz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z kakao. W rondelku stopić masło. Do gorącego dodać czekoladę, rozpuścić ją. W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać do niej śmietanę oraz sól. Masę jajeczną wlać do roztopionej i lekko przestudzonej czekolady z masłem. Wymieszać z suchymi składnikami (mąką z kakao). Wlać do wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 22x32 cm. Piec w 175oC, około 30 minut. Podawać z lodami waniliowymi, śmietanką, serkiem mascarpone lub samo.

Kategorie przepisów