Coś na kształt ‘brownie’ czyli czekoladowa rozkosz
Ochotę na to ciasto (deser?) miałam od momentu, gdy tylko przeczytałam jego opis na TYM blogu. Intensywny smak czekolady i delikatna konsystencja- to coś dla mnie!
Autorka proponuje upiec to cudo dzień przed podaniem i przechować szczelnie zamknięte, tak też zrobiłam.
Ciasto jest pyszne! Kremowe, o głęboko czekoladowym kolorze. Podałam je z serkiem mascarpone utartym z odrobiną cukru. Dla mnie: mistrzostwo smaku!
Coś na kształt ‘brownie’ czyli czekoladowa rozkosz
Składniki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- kakao - 2 łyżki
- masło - 170 g
- czekolada - 200 g, deserowa
- cukier brązowy - 1 i 3/4 szklanki
- jajko - 4 szt
- kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać z kakao. W rondelku stopić masło. Do gorącego dodać czekoladę, rozpuścić ją. W dużej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać do niej śmietanę oraz sól. Masę jajeczną wlać do roztopionej i lekko przestudzonej czekolady z masłem. Wymieszać z suchymi składnikami (mąką z kakao). Wlać do wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 22x32 cm. Piec w 175oC, około 30 minut. Podawać z lodami waniliowymi, śmietanką, serkiem mascarpone lub samo.