Confitowany, orientalny kurczak z pak choyem

Zdjęcie - confitowany, orientalny kurczak z bok choyem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To było tak. Przyszedł do nas (w sensie że do firmy) catering z pokazem swoich możliwości. Udając osobę decyzyjną poszłam na degustację. Nakarmili przyzwoicie, ale szał nas ogarnął na punkcie jednego tylko dania. Były to czarne kawałki mięsa z pak choyem i jaśminowym ryżem. Ożesz, orgazm kulinarny. Sprytnie wzięłam kucharza na spytki i wypaplał. To znaczy z pewnością nie wypaplał wszystkiego, bo co to za kucharz, co zdradza wszystkie sekrety. Myślę, że zapomniał wspomnieć o szczypcie imbiru, na przykład. Ale co powiedział, to powiedział. A ja zrobiłam. Też poezja... Od razu wszystkich uczulonych na soję za niniejszy wpis bardzo przepraszam. To straszne, że nie możecie sobie takiego kurczaka zjeść, straszne...
Wzięłam więc, jak kucharz kazał:

500 g filetów z kurczaka
1/2 szklanki tłuszczu gęsiego i/lub kaczego*
niedużą czerwoną cebulę (nie miałam, to wzięłam zwykłą)
2-3 bok choye - małe
do duszenia kapustek - łyżkę masła klarowanego lub oleju
na marynatę:
1/3 szklanki ciemnego sos sojowego
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
2-3 całe ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie, cały czosnek - na 24 godziny
łyżeczkę cukru trzcinowego

Mięso umyć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso wraz z marynatą. Gdy się obsmaży, zmniejszyć ogień i albo dusić po przykryciem na maleńkim ogniu, albo przełożyć do formy do zapiekania, przykryć i konfitować w 120 stopniach, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec konfitowania dodać pokrojoną w pióra cebulę, natomiast wyjąć przyprawy. Pak choye umyć i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, blanszować kapustki, aż nieco zmiękną, a następnie posolić. Mięso podawać z pak choyem i ryżem jaśminowym posypane prażonym, pełnoziarnistym sezamem.

*od biedy można dać pół na pół olej i masło klarowane

Przepisy z tych kategorii

Gulasz z indyka z kurkami

Gulasz z indyka z kurkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron z kurczakiem, suszonym pomidorem i oscypkiem

Makaron z kurczakiem, suszonym…

Beti Beti
kruche babeczki

Kurczak pieczony w piekarniku
1

Kurczak pieczony w piekarniku

Beti Beti
kruche babeczki

Satay, nie satay, ale z kurczakiem

Satay, nie satay, ale z kurcza…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z kurczakiem, kurkami i serem pleśniowym

Makaron z kurczakiem, kurkami…

Dzi Dzi
karmelowy

Papryka zapiekana z kaszą, cukinią i kurczakiem
1

Papryka zapiekana z kaszą, cuk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Młoda kiszona kapusta

Młoda kiszona kapusta

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zasmażana młoda kapusta
1

Zasmażana młoda kapusta

Beti Beti
kruche babeczki

Idealne gołąbki wegetariańskie

Idealne gołąbki wegetariańskie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Niby gołąbki
1

Niby gołąbki

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)
2

Gołąbki z młodej kapusty z mię…

aronia aronia
Wiem co jem