Confitowany, orientalny kurczak z pak choyem

Zdjęcie - confitowany, orientalny kurczak z bok choyem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To było tak. Przyszedł do nas (w sensie że do firmy) catering z pokazem swoich możliwości. Udając osobę decyzyjną poszłam na degustację. Nakarmili przyzwoicie, ale szał nas ogarnął na punkcie jednego tylko dania. Były to czarne kawałki mięsa z pak choyem i jaśminowym ryżem. Ożesz, orgazm kulinarny. Sprytnie wzięłam kucharza na spytki i wypaplał. To znaczy z pewnością nie wypaplał wszystkiego, bo co to za kucharz, co zdradza wszystkie sekrety. Myślę, że zapomniał wspomnieć o szczypcie imbiru, na przykład. Ale co powiedział, to powiedział. A ja zrobiłam. Też poezja... Od razu wszystkich uczulonych na soję za niniejszy wpis bardzo przepraszam. To straszne, że nie możecie sobie takiego kurczaka zjeść, straszne...
Wzięłam więc, jak kucharz kazał:

500 g filetów z kurczaka
1/2 szklanki tłuszczu gęsiego i/lub kaczego*
niedużą czerwoną cebulę (nie miałam, to wzięłam zwykłą)
2-3 bok choye - małe
do duszenia kapustek - łyżkę masła klarowanego lub oleju
na marynatę:
1/3 szklanki ciemnego sos sojowego
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
2-3 całe ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie, cały czosnek - na 24 godziny
łyżeczkę cukru trzcinowego

Mięso umyć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso wraz z marynatą. Gdy się obsmaży, zmniejszyć ogień i albo dusić po przykryciem na maleńkim ogniu, albo przełożyć do formy do zapiekania, przykryć i konfitować w 120 stopniach, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec konfitowania dodać pokrojoną w pióra cebulę, natomiast wyjąć przyprawy. Pak choye umyć i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, blanszować kapustki, aż nieco zmiękną, a następnie posolić. Mięso podawać z pak choyem i ryżem jaśminowym posypane prażonym, pełnoziarnistym sezamem.

*od biedy można dać pół na pół olej i masło klarowane

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Pierogi z ziemniakami i kapust…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Bigos z kiełbasą i ciemnym piwem
1

Bigos z kiełbasą i ciemnym piw…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Bigos z czerwonej kapusty z owocami
1

Bigos z czerwonej kapusty z ow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czerwona kapusta duszona w soku jabłkowym
2

Czerwona kapusta duszona w sok…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z włoską kapustą, grejpfrutem i orzechami
2

Sałatka z włoską kapustą, grej…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pyzy z kapustą i grzybami w omaście z oleju lnianego

Pyzy z kapustą i grzybami w om…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Kotlety grzybowe
1

Kotlety grzybowe

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Tarta z grzybami
1

Tarta z grzybami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cukinie nadziewane mięsem
1

Cukinie nadziewane mięsem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pasta z tuńczykiem, rukolą i suszonymi pomidorami

Pasta z tuńczykiem, rukolą i s…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Węgierska zupa z mięsem i grzybami
1

Węgierska zupa z mięsem i grzy…

Dzi Dzi
karmelowy

Zabielana zupa rybna z pulpecikami z karpia

Zabielana zupa rybna z pulpeci…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna