Confitowany, orientalny kurczak z pak choyem

Zdjęcie - confitowany, orientalny kurczak z bok choyem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To było tak. Przyszedł do nas (w sensie że do firmy) catering z pokazem swoich możliwości. Udając osobę decyzyjną poszłam na degustację. Nakarmili przyzwoicie, ale szał nas ogarnął na punkcie jednego tylko dania. Były to czarne kawałki mięsa z pak choyem i jaśminowym ryżem. Ożesz, orgazm kulinarny. Sprytnie wzięłam kucharza na spytki i wypaplał. To znaczy z pewnością nie wypaplał wszystkiego, bo co to za kucharz, co zdradza wszystkie sekrety. Myślę, że zapomniał wspomnieć o szczypcie imbiru, na przykład. Ale co powiedział, to powiedział. A ja zrobiłam. Też poezja... Od razu wszystkich uczulonych na soję za niniejszy wpis bardzo przepraszam. To straszne, że nie możecie sobie takiego kurczaka zjeść, straszne...
Wzięłam więc, jak kucharz kazał:

500 g filetów z kurczaka
1/2 szklanki tłuszczu gęsiego i/lub kaczego*
niedużą czerwoną cebulę (nie miałam, to wzięłam zwykłą)
2-3 bok choye - małe
do duszenia kapustek - łyżkę masła klarowanego lub oleju
na marynatę:
1/3 szklanki ciemnego sos sojowego
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
2-3 całe ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie, cały czosnek - na 24 godziny
łyżeczkę cukru trzcinowego

Mięso umyć i pokroić na niezbyt małe kawałki. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią mięso, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozgrzać tłuszcz i wrzucić mięso wraz z marynatą. Gdy się obsmaży, zmniejszyć ogień i albo dusić po przykryciem na maleńkim ogniu, albo przełożyć do formy do zapiekania, przykryć i konfitować w 120 stopniach, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec konfitowania dodać pokrojoną w pióra cebulę, natomiast wyjąć przyprawy. Pak choye umyć i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, blanszować kapustki, aż nieco zmiękną, a następnie posolić. Mięso podawać z pak choyem i ryżem jaśminowym posypane prażonym, pełnoziarnistym sezamem.

*od biedy można dać pół na pół olej i masło klarowane

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)

Gołąbki z młodej kapusty z mię…

aronia aronia
Wiem co jem

Bigos z młodej kapusty
1

Bigos z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Schabowe cygara w młodej kapuście
2

Schabowe cygara w młodej kapuś…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pałki z kurczaka w słodko-pikantnej glazurze

Pałki z kurczaka w słodko-pika…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Młoda kapusta ze śmietaną

Młoda kapusta ze śmietaną

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Bigos z młodej kapusty
3

Bigos z młodej kapusty

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Filet z kurczaka caprese
1

Filet z kurczaka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Roladki z indyka nadziewane jarmużem - pyszne i śliczne :)
1

Roladki z indyka nadziewane ja…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Cukiniowe spaghetti z kurczakiem i czerwonym pesto

Cukiniowe spaghetti z kurczaki…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Pieczone udka z kurczaka
1

Pieczone udka z kurczaka

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym

Tajski makaron z kurczakiem i…

Dzi Dzi
karmelowy

Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
1

Makaron z kurczakiem, szpinaki…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!