Co zrobić z chleba – świąteczne tosty francuskie

Co zrobić z chleba – świąteczne tosty francuskie

Zdjęcie - Co zrobić z chleba – świąteczne tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Święta, święta i po świętach! Mówi się, że wszystko co dobre szybko się kończy. Zdarza się jednak tak, że zostaje nam w chlebaku kilka kromek pysznego domowego chleba. A co zrobić z czerstwego chleba? Trzeba go wtedy odpowiednio wykorzystać np. przygotowując szybkie tosty francuskie.

Wystarczy zamoczyć kromki chleba w jajku z mlekiem i usmażyć na patelni. W słodkiej i lekko świątecznej wersji proponuję posypać je jeszcze cynamonowym cukrem, aby dodatkowo skarmelizować grzanki.

Ja swój przygotowałam samodzielnie mieszając cukier trzcinowy z kawałkami suszonego jabłka i cynamonem

Zdjęcie - Co zrobić z chleba – świąteczne tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Co zrobić z chleba – świąteczne tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Co zrobić z chleba – świąteczne tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Co zrobić z chleba – świąteczne tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Co zrobić z chleba - świąteczne tosty francuskie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 min. Czas pieczenia: 6 min. Całkowity czas: 11 min. Porcje: 2 Składniki

  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • cukier cynamonowy
  • olej roślinny do smażenia lub klarowane masło
Przepis
  1. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i rozbełtujemy.
  2. Kromki chleba moczymy w miksturze i przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
  3. Tosty smażymy przez ok. 3 minuty z jednej strony, następnie 2 minuty z drugiej. Posypujemy je z wierzchu cukrem cynamonowy i smażymy po jeszcze ok. 30 sekund z każdej strony.
  4. Tosty francuskie podajemy na ciepło.

Kategorie przepisów