Co zrobić z chleba – świąteczne tosty francuskie
Święta, święta i po świętach! Mówi się, że wszystko co dobre szybko się kończy. Zdarza się jednak tak, że zostaje nam w chlebaku kilka kromek pysznego domowego chleba. A co zrobić z czerstwego chleba? Trzeba go wtedy odpowiednio wykorzystać np. przygotowując szybkie tosty francuskie.
Wystarczy zamoczyć kromki chleba w jajku z mlekiem i usmażyć na patelni. W słodkiej i lekko świątecznej wersji proponuję posypać je jeszcze cynamonowym cukrem, aby dodatkowo skarmelizować grzanki.
Ja swój przygotowałam samodzielnie mieszając cukier trzcinowy z kawałkami suszonego jabłka i cynamonem
Co zrobić z chleba - świąteczne tosty francuskie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 min. Czas pieczenia: 6 min. Całkowity czas: 11 min. Porcje: 2 Składniki
- 4 kromki czerstwego chleba
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- cukier cynamonowy
- olej roślinny do smażenia lub klarowane masło
- Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i rozbełtujemy.
- Kromki chleba moczymy w miksturze i przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem.
- Tosty smażymy przez ok. 3 minuty z jednej strony, następnie 2 minuty z drugiej. Posypujemy je z wierzchu cukrem cynamonowy i smażymy po jeszcze ok. 30 sekund z każdej strony.
- Tosty francuskie podajemy na ciepło.