Co zrobić z chleba – jajka zapiekane w bułkach
Przyszedł czas na kolejną odsłonę cyklu – Co zrobić z chleba. Tym razem zamiast na czerstwym chlebie, skupię się na bułkach drugiej świeżości. Co zrobić, gdy stają się już trochę wysuszone? Szybkie i kreatywne śniadanie!
Wystarczy wydrążyć bułki i wbić do środka po jednym jajku, przyprawić i wstawić na kwadrans do pieca. Tak przygotowanie śniadanie można oczywiście jeszcze urozmaicić np. o tarty ser lub smażone kurki. Nie jest to jednak koniecznie, ponieważ bez dodatków też jest smacznie, do tego niezwykle szybko
Przypominam też wpisy z poprzednich miesiąców:
Pudding chlebowy z truskawkami
4.0 z 1 ocen Co zrobić z chleba - jajka zapiekane w bułkach Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 18 min. Porcje: 3 Składniki
- 3 bułki
- 3 jajka
- cebulka dymka
- sól, pieprz
- Ostrym i małym nożem odcinamy wierzch bułek, wydrążamy je wyciągając miąższ i robimy wgłębienie.
- Do każdej bułki wbijamy po jednym jajku, przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną cebulką dymką/szczypiorkiem.
- Kładziemy na blasze i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Jajka zapiekamy przez ok. 15 minut lub do momentu, aż będą odpowiednie ścięte. Podajemy na ciepło.