Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką
Co u Was podaje się do postnego wigilijnego barszczu? Co przygotować zamist tradycyjnych uszek? Od wielu lat moja mama zamiast uszek serwowała mini pierożki. Ja jako wielbicielka ciasta drożdżowego, podzielę się z Wami świetnym pomysłem na dodatek do barszczu- kulebiaczki drożdżowe z pieczarką.
Wykonanie drożdżowych kulebiaczków nie jest trudne. Niech Was nie odstrasza ciasto drożdżowe., wiem wiem wymaga trochę czasu, musi wyrosnąć itd… Warto, serio.
Zaletą takich kulebiaczków z pieczarką jest możliwość ich wcześniejszego przygotowania, a następnie zamrożenia po upieczeniu. Rozmrażają się szybko wystarczy godzina i można je następnie podgrzać w piekarniku i podać na ciepło.
Składniki na farsz:
- 1 kg pieczarek
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz, odrobina oliwy
Cebulę kroimy w drobną kostę, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pokrojone w drogną kostkę pieczarki i smażymy dalej. W poczatkowej fazie smażenia przykrywam patelnie pokrywką, żeby nieco nam wszystko zaparowało, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażymy, aż wyparuje woda z pieczarek.
Jeśli uznasz, że farsz jest zbyt „wodnisty” moższ dodać odrobinę kaszy manny, która wchłonie wilgoć.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 100 g masła
- 350 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 35 g cukru + 1 łyżeczka
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 jajka ( 1 białko zostawić do posmarowania kulebiaków)
- szczypta soli
Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru, mieszczać aż się rozpuszczą. Odstawić zaczyn na 10 min aż „urośnie”. Do miski dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli i jajko. W rondlu rozpuszczamy masło. Następnie do miski z mąką dolewamy ciepłą śmietankę . Kiedy drożdże urosną dodajemy je do miski i zaczynamy mieszczać ręką. Po połączeniu się składników, powoli dolewamy rozpuszczone masło stale mieszając. Ciasto powinno „odchodzić od ręki”. Ciasto drożdżowe wymaga, aby je chwilę powyrabiać. Gotowe ciasto w misce nakrywamy czystą ściereczkąi odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Czekamy około 30-60 min.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Z każdą częścią postępujemy tak samo.
Ciasto rozwałkować ( możesz lekko posypać stolnicę mąką) na prostokąt, niech będzie długi około 40 cm.Dzielimy go wzdłuż na 2 części. Przy dłuższych bokach wykładamy farsz ( patrz zdjęcie poniżej) następnie każdą z części rolujemy tak aby łączenie znalazło sięna spodzie.
Rulon dzielimy na 3 cm kawałki. Smarujemy białkiem, możemy posypać czarnym sezamem dla ozdoby.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 25-30 min aż się pięknie zarumienią.