Co na grilla? Sałatka i nie tylko.

Co na grilla? Sałatka i nie tylko.

Zdjęcie - Co na grilla? Sałatka i nie tylko. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tak mnie dzisiaj natchnęło, bo ciepło: będzie sałatka!
Wreszcie słońce, trawka rośnie, drzewa szumią, ptaszki śpiewają... Śmiało można grilla rozpalić i zjeść leniwie coś pysznego, na tarasie pod chmurką ;)

Co położyć na grill, to już sprawa indywidualnych preferencji, bo każdy ma swoje ulubione dania.
Ja również mam i nawet podawałam wam kilka moich ulubionych przepisów.
Np. na ziemniaki z cebulką, szałwią i pieczarkami, coś co u nas po prostu musi być, bo jak nie ma, to wszyscy zawiedzeni :)
Oprócz tradycyjnej karkówki, o wiele częściej pojawiają się u nas hamburgery z grilla.
Muszą być nacinane, faszerowane ziemniaki i coś, bez czego żaden nasz grill nie ma prawa nawet się żarzyć ;) piersi kurczaka z masłem, koperkiem i czosnkiem.
No i oczywiście sosy: różowy i jogurtowo-mietowy i sałatki w ogromnych ilościach.

Ta sałatka, którą chcę wam dzisiaj pokazać, świetnie smakuje w połączeniu z grillowanym mięsem i warzywami, ale daje też radę solo :)
Jest prosta, a inspiracja jest zwykle lodówka i ogródek warzywny. Sprawdzam co mam i działam.

Świeżutkie, rano zerwane:))) Zdjęcie - Co na grilla? Sałatka i nie tylko. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tę sałatkę traktujcie jak inspirację i nie ograniczajcie swojej fantazji.
Powodzenia!
Jak zrobić najlepszą sałatkę na grilla?

Składniki:
po garści różnych sałat (roszponka, rukola, lodowa, jarmuż)
kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki
2 garści pomidorków śliwkowych, czerwonych i żółtych
pół małej cukinii ze skórką, pokrojonej wzdłuż, w paski (obieraczką do ziemniaków)
pół ogórka ze skórką, pokrojonego tak, jak cukinia
kilka oliwek nadziewanych fetą (lub innych - świetne są kalamata)
garść posiekanej drobno czerwonej kapusty
pół czerwonej cebulki pokrojonej w piórka
mała garstka porwanych w palcach listków pietruszki, kolendry, oregano albo koperku (albo wszystkiego na raz)
pół opakowania twardej fety bg (100 gramów)

Sos:
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka octu jabłkowego lub białego winnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 mały, rozgnieciony ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz

Najlepszy sposób na wymieszanie sosu, to wszystko umieścić w małym słoiczku i potrząsać, aż sos zgęstnieje.
Jeżeli sałatkę robimy wcześniej (nawet dobrze jej to robi, bo umyta sałata nabiera w lodówce chrupkości), na dnie pojemnika/miski układamy pomidory, rzodkiewki, ogórki i cukinię i cebulkę, na to sałatę i zioła - zamykamy/przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Może tam czekać nawet kilka godzin. Sos mieszamy w słoiczku i też przechowujemy w lodówce. Przed użyciem wstrząsamy. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy przed samym podaniem na stół.
Smacznego Bardzo :)

Kategorie przepisów