Ciepłe truskawki z pieprzem i octem balsamicznym

Ciepłe truskawki z pieprzem i octem  balsamicznym

Wspaniały deser! Do truskawek z octem balsamicznym, przekonałam sie już w poprzednim roku, kiedy to spróbowałam sałatki z truskawek, mozzarelli i octu balsamicznego! Pycha! Wypróbujcie jeden i drugi przepis, może i Wy także zachwycicie sie tym połączeniem. Przepis ten spisałam z DDTVN.

Zdjęcie - Ciepłe truskawki z pieprzem i octem  balsamicznym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

200 - 300g świeżych truskawek

2 - 3 łyżki brązowego cukru

sok z jednej limonki

kilka listków mięty

łyżeczka octu balsamicznego

świeżo mielony pieprz czarny

 

Na patelni rozgrzewamy cukier, aż powstanie karmel i dolewamy sok z limonki. Po minucie wrzucamy truskawki i jak najszybciej ocet i dużo pieprzu. Truskawki po chwili wyciągamy, a sos redukujemy. Następnie sosem polewamy truskawki i ozdabiamy miętą (ja dodałam również kilka listków razem z octem balsamicznym.

Smacznego!

Kategorie przepisów