Ciecierzyca z warzywami po azjatycku

 

Zdjęcie - Ciecierzyca z warzywami po azjatycku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciecierzycę kupiłam dawno temu bez okazji. Od tamtej pory leżała w szafce. Gdy więc wczoraj szukałam pomysłu na dzisiejszy obiad, natrafiłam między innymi na ten przepis. A ponieważ do wykorzystania miałam jeszcze fasolkę, to długo się nie zastanawiałam.

Przepis pochodzi z bloga Twoje&Moje. Moją modyfikacją była ilość ciecierzycy i papryki oraz metoda robienia. Ciecierzycę zaczęłam moczyć bardzo późno, a mąż nie mógł wyjść rano bez spakowanego obiadu. Dzień wcześniej zrobiłam więc wszystko, tylko ciecierzycę ugotowałam i dodałam do reszty rano.

Wyszło naprawdę smaczne. Lekko ostre, a przez to wyraziste danie! Polecam!

Zdjęcie - Ciecierzyca z warzywami po azjatycku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
* ok.300g suchej ciecierzycy
* 1 łyżka oliwy
* 1 duża cebula, pokrojona w piórka
* 2 ząbki czosnku
* 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
* 3 garście fasolki szparagowej (może być mrożona), pociętej w ok.5 cm kawałki
* 1 papryczka chilli, drobno posiekana albo 1 łyżeczka chilli w proszku
* 150 ml przecieru lub soku pomidorowego
* pół łyżeczki tartego imbiru
* szczypta mielonej kolendry
* szczypta kuminu


Ciecierzycę wypłukać, namoczyć w zimnej wodzie na 12-16 godzin, ugotować do miękkości (ok. 40 minut).
Jeżeli korzystamy z mrożonej fasolki szparagowej, lekko ją podgotować na parze.
Oliwę rozgrzać w woku, dodać cebulę (W oryginale czosnek dodaje się tu, ale wg mnie podczas smażenia gorzknieje, więc dałam później). Smażyć na dużym ogniu ok. 2 minuty, aż cebula mocno się zrumieni. Dodać paprykę, fasolkę, chilli i czosnek, smażyć aż pokryją się ciemnymi plamkami. Dodać ugotowaną ciecierzycę, przecier pomidorowy i przyprawy, dusić ok. 3-4 minuty, aż danie będzie gorące.
Można podać z ryżem ugotowanym na sypko.

 

Bez ryżu zgodne z MM.

SMACZNEGO!

 

PS. Małe zmiany u mnie, choć to jeszcze nie wszystko, co chcę uzyskać. :) Mam nadzieję, że się spodoba…

Przepisy z tych kategorii

Curry z jajkiem i kalafiorem

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kremowe curry z bakłażana, pieczarek i soczewicy
2

Kremowe curry z bakłażana, pie…

figmara figmara
figowe smaki

Smażony ryż z kimchi
1

Smażony ryż z kimchi

Tyna Tyna
In cooking we trust

Soczewica z miso i szpinakiem
1

Soczewica z miso i szpinakiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tajlandia - Oszukana sałatka z zielonej papai z kalarepą (Som Tam)
1

Tajlandia - Oszukana sałatka z…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Kurczak słodko – kwaśny z mango
2

Kurczak słodko – kwaśny z mang…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z brokułami, ciecierzycą i fetą
1

Sałatka z brokułami, ciecierzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami
1

Cytrynowe spaghetti z orzechow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Hummus z pieczonym batatem

Hummus z pieczonym batatem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciecierzyca z botwinką i suszonymi pomidorami
1

Ciecierzyca z botwinką i suszo…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Falafel z ziołami
1

Falafel z ziołami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczona ciecierzyca chipotle
1

Pieczona ciecierzyca chipotle

Tyna Tyna
In cooking we trust