Ciasto ze śliwkami w czekoladzie

Ciasto ze śliwkami w  czekoladzie

To ciasto nie jest może zbyt fotogeniczne, ale bardzo pyszne - coś dla wielbicieli śliwek w czekoladzie. Myślę, że można by poeksperymentować z polewą, tak, aby lepiej dawała się ukroić, ale z drugiej strony, połączenie suszonych śliwek z mleczną czekoladą jest tak wspaniałe, że szkoda byłoby ten smak zmarnować :)

Składniki:

Biszkopt:  6 jajek

               3 łyżki mąki pszennej

               3 łyżki mąki ziemniaczanej

               6 łyżek cukru

               proszek do pieczenia - na czubek noża lub 1/4 łyżeczki

Krem: budyń waniliowy

         1/2 l mleka

         200 g masła

         5 łyżek cukru

Do nałożenia: 0,5 kg suszonych śliwek

                    3 tabliczki mlecznej czekolady

                    mielone orzechy do posypania

Przygotowanie biszkoptu:

Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę, następnie dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru, a potem dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Gotowe ciasto wylej na blaszkę (ja użyłam małej blachy prostokątnej) i piecz przez około 30 minut w 150 stopniach.

Przygotowanie kremu:

Ugotuj budyń z cukrem i zostaw go do ostygnięcia. Dobrze utrzyj masło, dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj krem. Gotowy krem wyłóż na ostudzony biszkopt.

Dekoracja:

Na kremie ułóż śliwki. Czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej, a następnie polej śliwki. Posyp mielonymi orzechami.

Gotowe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami w  czekoladzie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów