Ciasto ze śliwkami w czekoladzie
To ciasto nie jest może zbyt fotogeniczne, ale bardzo pyszne - coś dla wielbicieli śliwek w czekoladzie. Myślę, że można by poeksperymentować z polewą, tak, aby lepiej dawała się ukroić, ale z drugiej strony, połączenie suszonych śliwek z mleczną czekoladą jest tak wspaniałe, że szkoda byłoby ten smak zmarnować :)
Składniki:
Biszkopt: 6 jajek
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
proszek do pieczenia - na czubek noża lub 1/4 łyżeczki
Krem: budyń waniliowy
1/2 l mleka
200 g masła
5 łyżek cukru
Do nałożenia: 0,5 kg suszonych śliwek
3 tabliczki mlecznej czekolady
mielone orzechy do posypania
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę, następnie dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru, a potem dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Gotowe ciasto wylej na blaszkę (ja użyłam małej blachy prostokątnej) i piecz przez około 30 minut w 150 stopniach.
Przygotowanie kremu:
Ugotuj budyń z cukrem i zostaw go do ostygnięcia. Dobrze utrzyj masło, dodawaj po łyżce budyniu i ucieraj krem. Gotowy krem wyłóż na ostudzony biszkopt.
Dekoracja:
Na kremie ułóż śliwki. Czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej, a następnie polej śliwki. Posyp mielonymi orzechami.
Gotowe ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.