Ciasto ze śliwkami i kaszą manną

Ciasto ze śliwkami i kaszą manną

Ostatnio pochłonęły mnie sprawy zawodowe i rzadko zaglądam do kuchni, ale sprawy już wkrótce się unormują i mam nadzieję, że częściej będę miała okazję coś ugotować. Przepis na poniższe ciasto pochodzi z gazety "Sól i pieprz". Ciasto jest puszyste i naprawdę pyszne - alternatywa dla tradycyjnych placków ze śliwkami.

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki

3 dag drożdży

150 ml mleka

150 g cukru

1 cukier waniliowy

1 jajko

Nałożenie:

600 ml mleka

150 g (1/2 szklanki) kaszy manny

6 jajek

starta skórka z 2 cytryn

1 cukier waniliowy

3 łyżki cukru

1 kg śliwek

cynamon do posypania

Przygotowanie ciasta:

Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże. Z podanych składników zagnieć ciasto i wyrabiaj przez ok. 4-5 minut w malakserze. Zostaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy:

Wlej mleko do rondla, wsyp cukier i skórkę cytrynową. Żółtka oddziel od białek, wlej żółtka do rondla z mlekiem i dobrze roztrzep. Dodaj kaszę mannę. Wszystko razem zagotuj, stale mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, nakryj rondel i odstaw masę do wystygnięcia. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą.

Pieczenie:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na blasze. Wyłóż na nie masę z kaszy, na masie ułóż wypestkowane śliwki. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 60 minut. Kiedy ciasto trochę wystygnie, posyp je cynamonem.

Zdjęcie - Ciasto ze śliwkami i kaszą manną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów