Ciasto ze śliwkami i kaszą manną
Ostatnio pochłonęły mnie sprawy zawodowe i rzadko zaglądam do kuchni, ale sprawy już wkrótce się unormują i mam nadzieję, że częściej będę miała okazję coś ugotować. Przepis na poniższe ciasto pochodzi z gazety "Sól i pieprz". Ciasto jest puszyste i naprawdę pyszne - alternatywa dla tradycyjnych placków ze śliwkami.
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
3 dag drożdży
150 ml mleka
150 g cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
Nałożenie:
600 ml mleka
150 g (1/2 szklanki) kaszy manny
6 jajek
starta skórka z 2 cytryn
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru
1 kg śliwek
cynamon do posypania
Przygotowanie ciasta:
Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże. Z podanych składników zagnieć ciasto i wyrabiaj przez ok. 4-5 minut w malakserze. Zostaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy:
Wlej mleko do rondla, wsyp cukier i skórkę cytrynową. Żółtka oddziel od białek, wlej żółtka do rondla z mlekiem i dobrze roztrzep. Dodaj kaszę mannę. Wszystko razem zagotuj, stale mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, nakryj rondel i odstaw masę do wystygnięcia. Ubij białka na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą.
Pieczenie:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na blasze. Wyłóż na nie masę z kaszy, na masie ułóż wypestkowane śliwki. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 60 minut. Kiedy ciasto trochę wystygnie, posyp je cynamonem.