Ciasto z zieloną i czerwoną bazylią
W poszukiwaniu inspiracji do wykorzystania moich ziół, natknęłam się na stronie baziółki na ten twór. Przepis zmieniłam na swoje potrzeby i wyszło naprawdę pyszne, ciekawe i bardzo proste ciasto.
Składniki (śr. 18cm): 100g mąki pszennej 100 ml oliwy z oliwek 50g cukru 3 jajka garść liści bazylii czerwonej garść liści bazylii zielonej szczypta soli + kilka listków bazylii do przystrojenia ciasta
Oliwę blendujemy z bazylią. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do Masy z żółtek i cukru dodajemy oliwę z ziołami, a następnie mąkę i wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st C na ok.40-45 minut.
Gotowe ciasto możemy przystroić liśćmi bazylii.
Składniki (śr. 18cm): 100g mąki pszennej 100 ml oliwy z oliwek 50g cukru 3 jajka garść liści bazylii czerwonej garść liści bazylii zielonej szczypta soli + kilka listków bazylii do przystrojenia ciasta
Oliwę blendujemy z bazylią. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do Masy z żółtek i cukru dodajemy oliwę z ziołami, a następnie mąkę i wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st C na ok.40-45 minut.
Gotowe ciasto możemy przystroić liśćmi bazylii.