Ciasto z wiśniami (albo co tam za owoce masz pod ręką;)
Lato kojarzy mi się właśnie z takimi prostymi ciastami – ciastami z owocami. Na wierzchu układam to, co akurat mam w kuchni, albo przyniosłam z ogrodu. Czasem wiśnie (taką wersję lubię najbardziej!), często borówki, maliny czy jeżyny.
Samo ciasto może mieć w sobie aromat waniliowy, migdałowy (świetnie komponuje się ze smakiem wiśni!) albo otartą skórkę z cytryny.
Ciasto upiec możecie w dowolnej foremce, proponuję jednak aby nie było zbyt wysokie- może się wtedy zdarzyć, że za długo będziemy je piec, a wtedy może w piekarniku wyschnąć. Proponuję więc okrągłą foremkę o średnicy ok. 25 cm.
Wierzch ciasta posypać możecie np. płatkami migdałów lub grubym cukrem.
Składniki:- masło - 100 g, w temp. pokojowej
- cukier - 1/2 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jajko - 3 szt
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklaki minus 3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- wiśnie - ok. 1- 1,5 szklanki, bez pestek
W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj naturalną esencję waniliową i sól. Wymieszaj.
Połącz mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Ciągle miksując dodawaj do masy na zmianę jajko i mieszankę mąk. Nie miksuj zbyt długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzchu ułóż owoce.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 40-45 minut. Ciasto podawaj ostudzone.