Ciasto z rabarbarem i pianką budyniową
Zgodnie z moją mikro lokalną tradycją, przynajmniej raz w sezonie muszę przygotować ciasto z rabarbarem. W tym roku padło na delikatne ciasto na kruchym spodzie i z puszystą pianką budyniową. Bazę ciasta można przygotować z różnymi innymi owocami. Wszystko wg uznania. Mi najbardziej przypadła do gustu wersja z rabarbarem, ponieważ doskonale równoważy smak kwaśny ze słodkim.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła, zimnego
- 5 żółtek, dużych
- 5 łyżek cukru
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 5 białek, dużych
- 200 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe, proszek
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- 500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Pokrojony rabarbar przełożyć do rondelka, dodać 2-3 łyżki cukru i gotować na niewielkim ogniu przez ok. 7-10 min, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzić z nadmiaru soku.
Białka dokładnie ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier oraz cukier waniliowy i miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Proszek budyniowy przesiać do masy białkowej i miksować, aż dokładnie się rozpuści i nie będzie odczuwalna w smaku mączka budyniowa. Na koniec stopniowo wlewać olej, cały czas miksując.
Wcześniej upieczony kruchy spód posypać bułkę tartą, wyłożyć wystudzony rabarbar (fot.2), przykryć masą budyniową (fot.3), a na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach, schłodzoną, pozostałą część surowego ciasta (fot.4). Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut do momentu zarumienienia ciasta.
Źródło: ilovebake.pl
drukuj przepis