Ciasto z rabarbarem i kokosową posypką
Puszyste ciasto z kwaskowatym rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Pierwsze w tym sezonie :)
przepis Krystyny9 z forum cincin .
Składniki :
szklanka = 250 ml
ciasto :
- 250 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
wierzch :
- 6 lasek rabarbaru
- 1 op. czerwonej galaretki (użyłam malinowej)
posypka :
- 100 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Margarynę, cukier i wodę podgrzać w rondelku, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.
Rabarbar obrać, pokroić na 3 cm kawałki. Włożyć do miski, wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, aby wszystkie kawałki były równomiernie obsypane.
Z wiórków, masła i cukru zrobić kruszonkę, mieszając składniki palcami.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem. Wlać ostudzoną margarynę i wbić jajka. Szybko wyrobić mikserem. Ciasto wlać do formy o wymiarach 30x25 cm (w oryginale tortownicy o średnicy 28cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć przygotowany rabarbar i posypać kruszonką kokosową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45 minut.
Gdyby posypka kokosowa zbyt szybko się rumieniła, można przykryć wierzch ciasta folią aluminiową (ten krok pominęłam).