Ciasto z pigwami, gruszkami i jabłkami

Od Boli dostałam trochę owoców pigwy. Część ich przeznaczę na dżem pigwowo-cytrusowy, a dwie pigwy wrzuciłam wczoraj do ciasta.

Zdjęcie - Ciasto z pigwami, gruszkami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesienne ciasto

125 g mąki pszennej

125 g mąki razowej

2 żółtka

100 g masła

125 ml trzcinowego cukru

2 łyżki śmietany 18%

obrane i pokrojone jabłka, gruszki, pigwy

suszone żurawiny

cukier puder

Masło ucieram z cukrem, a następnie dodaję resztę składników ciasta i zagniatam.

28 cm formę na tartę smaruję masłem i wykładam ciastem. Na nim gęsto układam cząstki owoców i  posypuję żurawinami. Piekę w 180 stopniach.

Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.  

Kategorie przepisów

Podobne przepisy