Ciasto z owocami, szybkie i proste

Tym razem na blogu ciasto z owocami szybkie i proste, czyli tzw. must have. Robi się je błyskawicznie, właściwie tylko mieszamy składniki i pieczemy. W sezonie letnim uwielbiam piec szybkie i proste ciasta z owocami nie tylko ze względu na temperaturę, która nie sprzyja długim godzinom w kuchni, ale zwyczajnie latem wstępuje we mnie leń. Przy tym przepisie nie napracujesz się, a efekt jest przepyszny. Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców np. truskawki, maliny, brzoskwinie, wiśnie itd.

Ciasto wyszło puszyste, wysokie, wilgotne i z owocami, które nie utonęły w cieście. Spokojnie możesz napakować na wierzch ich dużo bo to one dodają wspaniałego smaku. Następnym razem upiekę to ciasto w większej blaszce i dodam więcej owoców.

Pamiętaj, aby ciasto wymieszać z przesianą mąką wtedy będziesz mieć pewność, że nie będzie grudek, a ciasto zyska na puszystości.  Ciasto spokojnie może stać kilka dni i nie traci zbytnio swojego smaku.

Ciasto z owocami polecam szczególnie osobom, które są początkujące i nie mają pewności w pieczeniu ciast. Tutaj nie ma czego zepsuć. Rewelacyjnie sprawdzi się, gdy chcemy szybko zjeść coś słodkiego. Ja to ciasto uwielbiam z filiżanką herbaty lub kawy.

Szybkie i proste ciasto z owocami na lato, ale nie tylko. Po sezonie spokojnie możesz dodawać owoce mrożone.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.

Zdjęcie - Ciasto z owocami, szybkie i proste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO Z OWOCAMI, SZYBKIE I PROSTE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • dowolne owoce
  • cukier puder do oprószenia

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy np. mikserem tylko do połączenia składników. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie bardziej ciężkie. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 24 cm. Na wierzch układamy owoce. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1-1,5 godz. do suchego patyczka. Ciasto można upiec w formie 24×24 cm wtedy będzie niższe i czas pieczenia będzie krótszy. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto z owocami, szybkie i proste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Ciasto z owocami, szybkie i proste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Ciasto z owocami, szybkie i proste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Ciasto z owocami, szybkie i proste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z owocami, szybkie i proste - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z owocami, szybkie i proste - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Maślane ciasto z jeżynami
1

Maślane ciasto z jeżynami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto drożdżowe z wiśniami
1

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto z ananasem i galaretką
4

Ciasto z ananasem i galaretką

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Proste ciasto z żurawiną
1

Proste ciasto z żurawiną

upl upl
Niebo w gębie

Ciasto jogurtowe
2

Ciasto jogurtowe

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie