Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami

To moja pierwsza przygoda z mąką żytnią pełnoziarnistą, dlatego stosując się do rad jakie znalazłam w sieci (że nie każdemu może zasmakować i lepiej powoli się z nią "oswajać") wymieszałam ją w proporcji 3/4 mąki pełnoziarnistej z 1/4 mąki pszennej. Efekt był taki, że smak ciasta w zupełności mnie zachwycił i następnym razem w całości użyję mąkę z pełnego ziarna. Co poza tym mogę powiedzieć? Że ciacho jest syte, co sprawia że jest świetną przekąską, poza tym ma piękny ciemny, karmelowy kolor. Jeśli jeszcze nie próbowaliście mąki pełnoziarnistej to szczerze polecam ten przepis, na początek jest idealny :)

Zdjęcie - Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na keksówkę o wym. 12x 25 cm: (Inspiracja: "Mała cukierenka")
  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej i 0,5 szklanki mąki pszennej)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • ok. 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko
  • ok. 1 szklanki drobnych, miękkich owoców (u mnie czereśnie i borówki amerykańskie) + garść owoców do posypania wierzchu
  • ew. cukier puder do oprószenia

Mąkę (lub mąki) wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz oczyszczonymi i ew. pokrojonymi na mniejsze kawałki owocami. W drugiej misce wymieszać cukier, mleko, olej, ekstrakt waniliowy i jajko. Suche składniki wsypać do mokrych, dokładnie wymieszać (masa będzie gęsta, ale powinna być w miarę lejąca, jeśli będzie za gęsta dodać do niej więcej mleka). Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, posypać resztą owoców i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 1 - 1,20 godziny, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu i przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów