Ciasto z kremem cytrynowym i kokosem
Wakacje upływają w zastraszającym tempie i nawet ciasto z kremem cytrynowym czasu nie zatrzymuje. Jesteśmy już na półmetku, a ja nawet nie zaczęłam myśleć o przetworach, czy letnim relaksie. Żadne stylowe i fotogeniczne lenistwo też nie bardzo wchodzi w grę. Wszystko kręci się jak na razie wokół dzieci i w zasadzie nie zapowiada się na nic innego. Ale cóż się dziwić, po 10 miesiącach szkoły i przedszkola należy im się odrobina wytchnienia. Ja staram się wyłapywać każdy okruch ich radości i wszystkie porzucone kawałki uśmiechów. Na przyszłość będą jak znalazł…
Ciasto z kremem cytrynowym okazało się natomiast większym hitem niż wszystkie placki z jagodami, jogurtowce z truskawkami serniki z wiśniami razem wzięte. To zupełnie nie wakacyjne ciasto znika w ekspresowym tempie nawet w największe upały. Jest apetycznie wilgotne, puszyste, lekkie i kwaskowe. Do tego oczywiście bardzo proste i niezbyt pracochłonne jak na ciasto z kremem.
Być może komuś nie będzie odpowiadało, że w kremie nie ma prawdziwych cytryn, ale zapewniam, że od cytrynowej galaretki jeszcze nikomu nic się nie stało. Zresztą oprócz nich jest także porcja twarogu i śmietanki, a to już całkiem przyzwoite składniki. Finalnie, ciasto jest “mega dobre”, super proste i w całej swojej prostocie całkiem efektowne. Osobom, które nie potrafią obyć się bez owoców, proponuję pierwszą warstwę kremu posypać obficie 200g borówek. Ja następnym razem na pewno tak zrobię.
Moją wersję posypałam prażonym kokosem, ale aby ciasto z kremem cytrynowym zyskało na elegancji, można zastąpić je warstwą chmurek bitej śmietany wyciskanych dekoracyjną tylką. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie brylowało na stole podczas wszelkich uroczystości.
Ciasto z kremem cytrynowym i kokosem
Czas Przygotowania 30 mins Czas Gotowania 30 mins Schładzanie 1 hr Czas Całkowity 1 hr
Proste ciasto cytrynowe na bazie biszkoptu z kremem twarogowym z galaretką.
Rodzaj Dania: Wypieki Kuchnia: Ciasta Keyword: ciasto z kremem Ilość Porcji: 20 porcji
Składniki Biszkopt
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
Krem cytrynowy
- 2 szt galaretki cytrynowe
- 1/2 l wody
- 330 ml śmietany kremowej 30-36%
- 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 80 g cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
Przygotowanie krok po kroku Biszkopt
-
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Blachę 30x40cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Jajka ubijaj z cukrem za pomocą miksera na wysokich obrotach przez około 8-10 minut. Do uzyskania jasnej i gęstej piany.
-
Do piany dodaj przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką. Tylko do połączenia się składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury piany.
-
Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz przez około 20-25 minut lub do momentu aż ciasto nabierze jasnozłotego koloru,a wbity patyczek będzie suchy. Ostudź w formie.
-
Wystudzone ciasto przekrój na dwa cienkie blaty.
Krem cytrynowy
-
Galaretki rozpuść w 1/2l wrzątku. Odstaw do wystudzenia.
-
Gdy galaretka jest już chłodna, ubija schłodzoną kremówkę na sztywno z cukrem pudrem.
-
Do bitej śmietany dodawaj stopniowo mielony twaróg i mieszaj dość delikatnie do połączenia się składników.
-
Do masy stopniowo wlewaj galaretkę cytrynową. Wymieszaj dokładnie, ale niezbyt energicznie. Masa będzie dość płynna
Ciasto
-
Jedną warstwę ciasta biszkoptowego ułóż na dnie formy. Zalej 2/3 ilości kremu cytrynowego. W tym momencie możesz dodać owoce - dobrze sprawdzą się borówki. Wstaw do lodówki na 15-30 minut, by krem zaczął tężeć.
-
Na częściowo stężały krem ułóż drugą warstwę ciasta i zalej pozostałym kremem. Wstaw do lodówki.
-
Upraż wiórki kokosowe na suchej patelni często mieszając. Lekko przestudź i posyp tężejące ciasto. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Zobacz inne przepisy z cytryną Tabbouleh – prosta letnia sałatka z bulguremCoffee Pairing – Kenya – Jagodowy mus chia z kremem cytrynowym i kokosową galaretkąChia fresca – lemoniada z chiaLemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserówPieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepłoKiszone cytryny – przepisTort cytrynowo – rozmarynowy na Światowy Dzień PieczeniaPieczone tęczowe marchewki z cytrynowym kuskusemCytrusowy torcik Crème brûléeSufletowe ciasto z figami