Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!)
To już kolejna odsłona mojego (i co wiem z komentarzy przez Was też uwielbianego) ekspresowego ciasta. Robiłam je w dziesiątkach kombinacji (np. z mirabelkami), tym razem- z czarnymi jagodami i wiórkami („chipsami”) kokosowymi. Użyłam dużych płatków kokosa, jakie zobaczyć możecie na wierzchu placka.
Jagody są tu tylko dodatkiem, który ma wnieść odrobinę świeżości, może nawet lekko kwaskowatą nutkę- dla kontrastu.
Jak wspominałam, to ciasto superszybkie- wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe!
Proporcje na foremkę „korytko” ok.25 cm długości.
Ciasto z jagodami i kokosem (ekspresowe!) Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- olej rzepakowy - 1/2 szklanki
- ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
- wiórki kokosowe ( - 3 łyżki + na wierzch
- czarne jagody - 1/2 szklanki
- sól - spora szczypta
Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sól..
W drugiej miseczce wymieszaj olej z jajkami i wanilią, dolej do suchych składników, wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremki wyłożónej papierem do pieczenia (np. małe korytko). Na wierzchu ułóż owoce i wiórki kokosowe, lekko je dociśnij do ciasta. Piecz w temp. 180 oC przez ok. 35-45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni (część wiórków zbrązowieje, ale to nic złego. W razie konieczności wierzch przykryj kawałkiem papieru do pieczenia).