Ciasto z jagodami i budyniową pianką
Póki są jagody to korzystam na maxa. Na bieżąco jemy owoce, pijemy koktajle. W spiżarni stoją zamknięte w słoikach dżemy, pomrożone na zimę zapełniają półki zamrażarki. Będą jak znalazł na ciasto upieczone w chłodny, deszczowy lub śnieżny czas...
Składniki:
- 450 g mąki,
- 200 g masła,
- 5 jajek (żółtka),
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- lodowata woda,
- 3 łyżki cukru,
na piankę:
- 5 białek,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego,
+
- 300-500 g jagód,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podlać odrobiną zimnej wody, gdyby było za suche. Podzielić je na 2 części i włożyć do zamrażarki. Można je przygotować dużo wcześniej. Zamrożoną jedną część ciasta zetrzeć na tarce na wyłożoną papierem blachę, równo je rozsypać i można uklepać. Zapiec do zrumienienia w temp. 190 stop. C (około 15 minut). Wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Na koniec wsypać po łyżce cukier, budynie w proszku i wlać powoli olej. Wylać masę na podpieczony, wystudzony spód. Rozsypać owoce, lekko je wgniatając w piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec do zrumienienia w tej samej temperaturze około 30-40 minut.