Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
Gdy za oknem szaro i zimno do tego stopnia, że nie ma się ochoty wystawić nawet czubka nosa za okno, czy drzwi, domowe ciasto z jabłkami i kruszonką smakuje najlepiej. Jeszcze lekko ciepłe, pachnące jabłkami i cynamonem. To budzi chęci do życia, sprawia, że człowiek staje się szczęśliwszy i taki bardziej przyjazny.
Ciasto nie musi być skomplikowane, a nawet nie powinno, bo w taki dzień, jak dziś z pewnością nie ma się ochoty na karkołomne przepisy i długie stanie nad miską. I to ciasto właśnie takie jest – proste i szybkie to przygotowania, a prezentuje się całkiem przyzwoicie i smakuje wybornie. Najlepiej dzielić je z najbliższymi, bo zapach cynamonu ma w sobie niewiarygodną siłę – siłę łączenia ludzi, moc budzenia wspomnień i chęć do przytulania…
Do tego kubek gorącej earl grey i deszcz za oknem wydaje się przestać istnieć.
Składniki:(forma śr. ok. 26cm)Kruszonka:- 1,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 2/3 szklanki cukru
- 125g masła (roztopionego)
- szczypta soli
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 125g masła w temp. pokojowej
- 3 jajka
- 1/2 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 4 jabłka (antonówki lub szara reneta)
Przygotowanie krok po kroku:
- Przygotuj kruszonkę. Suche składniki wymieszaj, zalej roztopionym masłem i wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Odstaw.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puch za pomocą robota kuchennego.
- Następnie dodawaj po jednym jajku za każdym razem ubijając chwilę, do połączenia się składników. Po dodaniu ostatniego jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze około 2 minuty aż masa będzie gładka i puszysta.
- Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.
- Wyłóż do formy lub tortownicy wysmarowanej masłem.
- Jabłka przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość cienkie plasterki. Lekko rozłóż, jak wachlarz i układaj na cieście.
- Posyp obficie kruszonką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut lub do suchego patyczka.
- Ostudź.
Smacznego!