Ciasto z jabłkami bez jajek -"Jabłkowe poduszeczki"
O rany skończyły się jajka, a za oknem taka ulewa, że psa nie wygonisz….. Dzieci proszą o podwieczorek z jabłkami, a najlepiej ciasto! Ciasto bez jajek? Okazało się, że można takowe upiec, a do tego jest fantastycznie puszyste, pyszne, lekkie i kusi swoim widokiem. Jak to powiedział mój Synek – „poproszę jabłkową poduszeczkę”.
Uwaga zamiast jabłek można dać brzoskwinie, ciasto wychodzi róznież pyszne!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200g masła
2/3 szklanki cukru
200g serka waniliowego homogenizowanego
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
cynamon
9-10 małych jabłek
Cukier puder od dekoracji
Przygotowanie:
Z mąki, masła, serka homogenizowanego, szczypty soli, proszku do pieczenia oraz cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2/3 i 1/3. Rozwałkowujemy najlepiej między dwoma arkuszami pergaminu lub folii spożywczej – łatwiej wtedy ciasto przenieść na blaszkę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy 2/3 ciasta i dociskamy je do blaszki, żeby ładnie przylegało.
Jabłka obieramy ze skórki i przepoławiamy. Wyjmujemy gniazda nasienne i układamy na cieście wypukłą stroną do góry zostawiając 1 cm rant przy brzegach blaszki. Posypujemy cynamonem i przykrywamy pozostałym ciastem (rozwałkowanym). Delikatnie dociskamy w przerwach pomiędzy jabłkami. Trzeba bardzo uważać, żeby ciasto się nie porozrywało. Zlepiamy dokładnie ranty ciasta.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 190 stC przez 45-50min . Jeśli ciasto za mocno się przyrumieni przykryć je należy folią aluminiową.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis znalazlam kiedyś w internecie, przepisałam na kartkę, ale źródła nie pamiętam:(
Przepis bierze udział w akcji: