Ciasto z dynią i suszonymi śliwkami

Ciasto z dynią i suszonymi śliwkami

Aromatyczne, jesienne ciasto, proste i bezproblemowe w wykonaniu. Dodatek dyni powoduje, że jest ono przyjemnie wilgotne, a suszone śliwki nadają temu wypiekowi charakterystycznego posmaku. Przepis dodaje do akcji Festiwal Dyni 2011.


Zdjęcie - Ciasto z dynią i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
· 250 g miąższu dyni (wg mnie najlepsza jest taka o orzechowym lub kasztanowym posmaku)· 2,5-3 szklanki mąki· 3/4 szklanki cukru· ½ szklanki oleju · ½ szklanki jogurtu naturalnego· 1 szklanka suszonych śliwek· 2 jajka· 3 łyżki mocnego, gorzkiego kakao· 1 łyżeczka cynamonu· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suszone śliwki pokroić na kawałki. Dynię zmiksować na gładką papkę. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać olej, jogurt, dynię i jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Dodać kakao i cynamon, wymieszać, wrzucić połowę pokrojonych śliwek, ponownie wymieszać. Masę przelać do okrągłej formy (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką). Powierzchnię ciasta posypać pozostałymi kawałkami śliwek. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-50 min w 180°C. Przed pokrojoniem ciasta należy je dobrze ostudzić.


Zdjęcie - Ciasto z dynią i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów