Ciasto z dynią

Dynia to dla mnie pękata królowa jesieni, a świeża żurawina - nieomylny znak zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Tę pierwszą uwielbiam za neutralny, delikatny smak, który pasuje niemal do wszystkiego; cudowne kolory - od bladożółtego, przez krem i aż po intensywny pomarańcz, i za możliwość wycinania z niej lampionów na Halloween. Żurawina z kolei zdobyła moje podniebienie swym lekko cierpkim smakiem, a w oko wpadła dzięki wyjątkowej barwie. Nie potrafię się oprzeć ani jednej, ani drugiej.

W końcu uderzyło mnie, że będą dla siebie doskonałym towarzystwem. Dorzuciłam jeszcze białej czekolady dla zrównoważenia smaku żurawin, i muszę przyznać, że wyszło mi coś niesamowicie pysznego. Cudownie wilgotne, o pięknym kolorze ciasto, naszpikowane kwaśnymi żurawinami i słodkimi kawałkami białej czekolady. Całość pod polewą z tej ostatniej, żeby wyglądało już troszkę świątecznie... Dodałam też odrobinę tonki - pięknie pachnie i nadaje ciastu zupełnie wyjątkowego, subtelnego aromatu. Jeśli jej nie macie, łyżeczka ekstraktu z wanilii będzie w sam raz.
Ciasto dyniowe z białą czekoladą i żurawiną
Zdjęcie - Ciasto z dynią. I nie tylko... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)

  • 200 g musu z dyni
  • 115 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 starte ziarno tonki
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g świeżej żurawiny

polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki (38%)

Jajka roztrzepać, dodać mus z dyni oraz olej. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i cukier. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do ich połączenia. Dodać żurawinę i posiekaną czekoladę, połączyć.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić.
Kremówkę zagotować. Zalać nią posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Polewą polać ostudzone ciasto, odstawić do jej całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!
Dziś znów na szybko; sama bowiem nie wiem już, w co ręce wkładać... Gorący, przedświąteczny okres powoli się rozkręca, a ja mam oczywiście mnóstwo innych rzeczy na głowie. Ale czego się nie robi, żeby spełnić marzenia... Szczególnie, gdy świąteczne piosenki właśnie do tego zachęcają.

Przepis dodaję do konkursu, w którym można wygrać książkę Moje wypieki. Wielki powrót Doroty Świątkowskiej.

Zdjęcie - Ciasto z dynią. I nie tylko... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Chili sin carne z dynią
1

Chili sin carne z dynią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placuszki dyniowe na słodko
1

Placuszki dyniowe na słodko

Asik Asik
Moja kraina smaków

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami
1

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sok przecierowy z dyni, marchewek i bananów
1

Sok przecierowy z dyni, marche…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jednogarnkowy jesienny gulasz z dynią

Jednogarnkowy jesienny gulasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb bananowy
1

Chleb bananowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
1

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
1

Dutch baby z karmelizowanym ja…

figmara figmara
figowe smaki