Ciasto z budyniową pianką i truskawkami

Ciasto z budyniową pianką i  truskawkami

Bardzo smaczne i fotogeniczne ciasto. Definitywnie dla tych, którzy tak jak ja nie przepadają za suchymi i ciężkimi ciastami- babkami. Jest proste i praktycznie nie może się nie udać. Zupełnie nie przypomina żadnego innego. Tym bardziej polecam!

Zdjęcie - Ciasto z budyniową pianką i  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: tortownica 22cm

Poziom trudności 3/10

Czas przygotowania: 2h

SKŁADNIKI:

Składniki na kruche ciasto:

·         2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)

·         250 g masła lub margaryny, zimnego

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         3 łyżki cukru pudru

·         5 żółtek

 

Budyniowa pianka:

5 białek

·         1 szklanka drobnego cukru do wypieków

·         1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*

·         2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)

·         1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

·         500 g  truskawek (lub innych sezonowych owoców)

·         cukier puder do oprószenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Składniki na kruche ciasto umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 porcje po ¾ i ¼ zawijamy w osobne folie i zamrażamy. Można to zrobić dzień wcześniej.

2. Na spód foremki wyłożony papierem do pieczenia ścieramy na tarce ciasto (większą część). Dociskamy je delikatnie do dna blaszki. Spód pieczemy 15-20 min w 220st aż do przyrumienienia.

3. Przypieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

4. W międzyczasie ubijamy białka stopniowo i powoli dodając cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca dodajemy budynie i olej. Miksując do połączenia składników.

5. Piekarnik nagrzewamy do 185st. Na spód ciasta wykładamy masę budyniową. Na wierzchu układamy gęsto owoce.

6. Na owoce ścieramy mniejszą część zamarzniętego ciasta.

7. Całość pieczemy 30-35min.

8. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów