Ciasto wiśniowe na gofrach - bez pieczenia!
Dobrze wiecie, że moja mama uwielbia przynosić od koleżanek z pracy nowe przepisy na ciacha.
Za każdym razem podsyła mi do wypróbowania, albo sama przyrządza.
Tak było i tym razem!
Przepis na to ciasto przyniosła już kilka tygodni temu i pokazałam je już Wam na facebooku, ale tak bardzo nam posmakowało, że przygotowałyśmy je drugi raz!
Tym razem zdążyłam odkroić kilka kawałków do zdjęć!
Ciasto jest bez pieczenia, co sprawia, że jest błyskawiczne do zrobienia.
Zamiast herbatników albo biszkoptów na spodzie tym razem są tam jednak gofry!
Zachwycają i zaskakują!
Pokryte delikatną, śmietanową masą i gęstą galaretką z domowego dżemu wiśniowego tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
* gofry – ok. 15 szt
* śmietana 30% – 650 ml
* jogurt grecki lub naturalny gęsty – 400 g
* cukier puder – 4 łyżki
* żelatyna – 6 łyżeczek + 1/3 szkl gorącej wody
* dżem wiśniowy z owocami – 750 g + 4 łyżeczki żelatyny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dżem podgrzewamy, wsypujemy 4 łyżeczki żelatyny i mieszamy do rozpuszczenia.
Na dnie blachy układamy gofry.
6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy we gorącej wodzie.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Do sztywnej śmietany dodajemy jogurt i ciągle ubijając wlewamy małym strumieniem zimną żelatynę ( hartujemy wcześniej! )
Masę wykładamy na gofry i odstawiamy do stężenia.
Na warstwę śmietanową wykładam zimny dżem i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego!