Ciasto widelcem mieszane z owocami

Ciasto widelcem mieszane – do przygotowania w 5 minut. To będzie hit tego lata – szybkie ciasto z owocami na oleju. Czy wiecie, że owoce wykorzystane do tego ciasta – truskawki, brzoskwinie i śliwki – zawdzięczamy pszczołom?
Pszczołom zawdzięczamy o wiele więcej: kawę, migdały, produkty pszczele, zboża, bawełnę, wiele warzyw i owoców. Pszczołom zawdzięczamy m.in. jabłka, wiśnie, melony, maliny, jeżyny, morele, czarne borówki czy też pomidory, ogórki, fasolę, paprykę i wiele przypraw. Produkcja 1/3 żywności i 90% owoców zależy od zapylenia przez pszczoły.
Wszystkie składniki na ciasto widelcem mieszane są mierzone za pomocą szklanki. Moja szklanka ma 250 ml pojemności.
Składniki na ciasto widelcem mieszane z owocami:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka o rozmiarze L
- 1 szklanka kefiru
- ¾ szklanki oleju Kujawskiego 3 Ziarna
Dodatkowo:
- 250 g owoców: truskawki, brzoskwinie, śliwki
- 30 g płatków migdałowych
- cukier puder
Jak upiec ciasto widelcem mieszane z owocami?
Do miski przesiej przez sito mąkę pszenną, dodaj cukier, proszek do pieczenia, jajka, kefir i olej Kujawski 3 Ziarna. Wymieszaj całość krótko widelcem. Masę przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch wyłóż pokrojone drobno owoce: truskawki, brzoskwinie i śliwki. Posyp całość płatkami migdałowymi.
Ciasto widelcem mieszane z owocami piecz przez ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C.
Sprawdź, czy ciasto widelcem mieszane z owocami jest gotowe za pomocą wykałaczki, czyli zrób test “suchego patyczka”. Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.
Warto przeprowadzać test suchego patyczka, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Upieczone ciasto widelcem mieszane oprósz przed podaniem cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 55 min.
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwe