Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Kto lubi rabarbar, maliny i migdały? Jeśli są chętni na to połączenie, to zapraszam na pyszne ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką przygotowaną z mielonych migdałów. Ciasto jest bardzo proste i z pewnością się uda, jeśli będziecie pamiętać o porządnym ubiciu jajek z cukrem, masa powinna osiągnąć konsystencję majonezu! No i oczywiście niezmienna zasada powtarzana przeze mnie przy każdym wpisie z ciastem ucieranym, składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Muszę przyznać się, że ciasto przygotowywałam w lekkim pośpiechu i to właśnie z tego pośpiechu zapomniałam dodać stopione masło do ciasta, które było w oryginalnym przepisie. Szczerze mówiąc, myślałam, że ciasto po upieczeniu będzie suche, ale nie, ciasto mimo że bez masła to jest wilgotne, delikatnie i bardzo, bardzo smaczne. W przepisie, który otrzymałam od Marty (bardzo dziękuję), było 120 g masła, które możecie dodać, piekąc swoją wersję, dajecie znać, jak wyjdzie z jego dodatkiem. Piekąc ciasto pilnujcie, aby się nie przypaliło, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba szczególnie uważać, piekąc ciasto po raz pierwszy, aby odpowiednio dobrać czas pieczenia.

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 45 min Całkowity czas 1 godzina 10 min Autor: Anna Typ dania: Desery Składniki
  • 190 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żłótka
  • 1 jajko
Dodatkowo
  • 200 g malin mrożonych lub świeżych
  • 250 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę
  • 120 g mielonych migdałów
  • 60 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g masła
Instrukcje
  1. Wszystkie składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej!
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 st C
  3. Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce, zagnieść, powoinno powstać dość zwarte ciasto, które łatwo rozsypiecie na wierzchu ciasta w razie potrzeby dodać więcj mąki lub masła
  4. Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałeczki około 1 cm, nie trzeba obierać ze skórki
  5. Mrożonych malin nie rozmrażamy wcześniej
  6. Do jednej miski przesiać mąkę dodać mielone migdały i proszek do pieczenia, wymieszać
  7. W drugiej misce zmiksować na jasną i puszystą masę żółtka, jajko i cukier, masa powinna być naprawdę bardzo dobrze ubita
  8. Do masy jajecznej dodać składniki suche, które należy wymieszać przy pomocy łopatki do połączenia się składników
  9. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto do formy i wyrównać wierzch ciasta na które należy rozsypać przygotowane owoce i kruszonkę, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 - 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki
  10. Ciasto przed wyjęciem sprawdzić przeprowadzając test "suchego patyczka" jeśli patyczek jest suchy, można ciasto wyjąc z piekarnika
  11. Przed podaniem posypać cukrem pudem
  12. Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy