Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane z jabłkami i chrupiącą kruszonką. Wspaniałe, delikatne ciasto, w sam raz na początek jesieni! A jeśli szukacie najlepszego przepisu na klasyczny jabłecznik to zapraszam tu – klik.

150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
1 duże jajko
3 łyżki mleka
- Nadzienie :
4 duże jabłka (szara reneta lub antonówka)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
- Kruszonka :
150 g mąki pszennej
100 g masła
60 g cukru
- Dodatkowo :
cukier puder
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić jabłka, dodać cynamon i smażyć przez kilka minut aż lekko zmiękną. Odstawić do wystudzenia.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W misce umieścić masło i cukier, ucierać mikserem na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (około 6-7 minut). Dodać jajko, miksować do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, wymieszać krótko łyżką.
- Foremkę o wymiarze 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto (będzie dość gęste) i wyrównać. Na wierzch ułożyć nadzienie z jabłek.
- Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć między palcami aż powstaną okruchy. Kruszonką posypać jabłka.
- Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed rozkrojeniem posypać cukrem pudrem.