Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką

Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane z jabłkami i chrupiącą kruszonką. Wspaniałe, delikatne ciasto, w sam raz na początek jesieni! A jeśli szukacie najlepszego przepisu na klasyczny jabłecznik to zapraszam tu – klik.

 

 

Zdjęcie - Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ

 

 

Składniki :

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g miękkiego masła

100 g drobnego cukru

1 duże jajko

3 łyżki mleka

 

 

Nadzienie :

4 duże jabłka (szara reneta lub antonówka)

1 łyżka masła

1 łyżeczka cynamonu

 

 

Kruszonka :

150 g mąki pszennej

100 g masła

60 g cukru

 

 

Dodatkowo :

cukier puder

 

 

Jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką :

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić jabłka, dodać cynamon i smażyć przez kilka minut aż lekko zmiękną. Odstawić do wystudzenia.

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W misce umieścić masło i cukier, ucierać mikserem na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (około 6-7 minut). Dodać jajko, miksować do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, wymieszać krótko łyżką.

 

Foremkę o wymiarze 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto (będzie dość gęste) i wyrównać. Na wierzch ułożyć nadzienie z jabłek.

 

Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki umieścić w misce i rozetrzeć między palcami aż powstaną okruchy. Kruszonką posypać jabłka.

 

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed rozkrojeniem posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

 




Kategorie przepisów