Ciasto serowo-jabłkowe z konfiturą z derenia
przepis:
Ciasto drożdżowe:
25 dag mąki 3 dag drożdży ok 1/8 l mleka 5 dag cukru 3 dag tłuszczu 1 jajko 1 żółtko zapach waniliowy szczypta soli Ciasto wyrobić jak zwykle :)Masa serowa:
50 dag sera białego
10 dag cukru
1 łyżka soku cytrynowego i skórka starta z cytryny
2 jajka
2 torebki budyniu waniliowego
Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodawać po trochę ser , a na koniec budyń
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazdka nasienne i pokroić w plastry grubości 5 mm.
Ciasto drożdżowe rozłożyć na blaszce do pieczenia. Kiedy wyrośnie rozłożyć na nim masę serową, a na niej położyć krążki jabłek, tak aby lekko zachodziły na siebie. W dziurki jabłek nałożyć konfiturę wiśniową. Ja zamiast konfitury wiśniowej nałożyłam konfiturę z derenia. Odkryłam ten smakołyk podczas wycieczki na Krym. Dereń występuje tam pod tajemniczą nazwą KIZYŁ :)
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200º C około 35 min.