Ciasto pomarańczowo-makowe z polewą czekoladową
Wczoraj postanowiłam upiec ciasto, na które już od dawna miałam ochotę. Do pieczenia zmobilizował mnie Cytrusowy Weekend organizowany przez Tatter. Ostatnio przez różne choróbska w domu zaniedbałam trochę blogowanie, z tym większą przyjemnością wkroczyłam więc do kuchni, żeby wypróbować przepis znaleziony na stronie BBC Good Food .
Lubię połączenie pomarańczy z czekoladą, są to dwie rzeczy, które bardzo do siebie pasują - w tym przepisie do powyższych składników dołączył mak - razem tworzą ciekawe w smaku ciasto, trochę ( ale tylko trochę ) podobne do pieguska.
W oryginale ciasto jest polane czekoladowym sosem- ja zastąpiłam go roztopioną gorzką czekoladą - i też było smacznie :)
Składniki :
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru + 25 g
- 3 jajka
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 4 pomarańczy [ najlepiej za pomocą zestera ]
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 50 g uprażonego maku
polewa :
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie nadal miksując dodawać po jednym jajku (kolejne dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą maślaną). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować przez chwilę, dodać skórkę startą z dwóch pomarańczy, sok oraz mak, zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełozyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 50 minut ( moje ciasto piekło się 1 godz. 10 minut ).
Podczas pieczenia ciasta przygotować kandyzowane skórki pomarańczowe : do małego rondelka wlać 100 ml wody, dodać 25 g cukru pudru i pozostałe skórki z 2 pomarańczy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 5 minut. Następnie wyjąć obgotowane skórki łyżką cedzakową, odsączyć i wyłożyć je na arkusz papieru do pieczenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać ją z 1 łyżeczką masła. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać przygotowaną kandyzowaną skórką pomarańczową*
* tak przygotowana skórka pomarańczowa jest smaczna tylko pierwszego dnia- na drugi dzień wysycha i robi się twarda - spokojnie można ją zastąpić tradycyjną kandyzowaną skórką pomarańczową