Ciasto pomarańczowe z rabarbarem i migdałami
Aromatyczne, lekko cytrusowe, migdałowe, przyjemnie maślane, ucierane ciasto z rabarbarem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Mocno wilgotne, rozpływające się w ustach. W sezonie to taki 'must do' :) Na grilla, na piknik, na mniejsze i większe okazje - sprawdzi się!
Składniki: przepis ze strony BBCGoodFood
- 250 g mąki
- 260 g cukru - 200 g do ciasta, 60 g do rabarbaru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 200 g masła, miękkiego
- 3 jajka
- 1 pomarańcza - skórka i sok osobno
- 600 g rabarbaru
Dodatkowo:
- garść płatków migdałów
- cukier puder do oprószenia
Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce i pokroić w kostkę. Zasypać go 60 g cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut, do puszczenia soku. W międzyczasie tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przygotować ciasto.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy, ponownie utrzeć. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i jajka. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Do ciasta dodać rabarbar (razem z powstałym sokiem) i wymieszać łopatką. Całość przełożyć do tortownicy, na wierzchu wysypać płatki migdałowe. Wstawić do piekarnika. Piec około godzinę (może być nawet dłużej, zależy od piekarnika) - sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem. Ciasto może zacząć się rumienić z wierzchu znacznie szybciej - wystarczy wtedy nakryć powierzchnię kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu trzymać ciasto w zamkniętym piekarniku przez kwadrans, po czym wyłożyć blachę na kratkę i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.