Ciasto orzechowiec

Ciasto orzechowiec to bardzo prosty przepis z dużą ilością orzechów włoskich pomiędzy startym ciastem kruchym. Pomimo kilku składników ciasto jest przepyszne w smaku.

Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałeczki i dodajemy do ubitej masy z żółtek i białek, dzięki czemu masa orzechowa jest leciutka, puszysta i słodka.

Kruche ciasto mrozimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jest to prostszy sposób niż rozwałkowywanie ciasta.

Ciasto orzechowiec to przepis staropolski już zapomniany. Kruche i chrupiące ciasto i w środku aromatyczna masa orzechowa o lekkiej piankowej konsystencji. U mnie ten przepis na pewno zagości już w każde święta.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na Boże Narodzenie.

Zdjęcie - Ciasto orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO ORZECHOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 180 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3 żółtka, zimne
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:

  • 3 białka
  • 3 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 300 g orzechów włoskich, obranych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do piesznia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/2 ciasta, równomiernie układamy na dnie i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia.
Orzechy mielimy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Następnie miksujemy 6 białek na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę. Łączymy z żółtkami delikatnie mieszając, aby pianka nie opadła. Wykładamy na podpieczony spód. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno będzie się rumieniło wystarczy na wierzch położyć folię aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto orzechowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Speculaas

Speculaas

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film
1

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu