Ciasto orzechowe z białą czekoladą a’la brownie
Jesień to ta pora roku, gdy słodkie smakuje najlepiej. Wyposzczeni przez letnie upały domownicy chętniej sięgają po cięższe słodkości. Ja również podświadomie realizuję przepisy na ciasto pełne czekolady, orzechów, czy korzennych przypraw. W kilka chwil dom wypełnia mgiełka rozgrzewających zapachów… Aż nie można się doczekać chwili, gdy znajdą się w ustach.
Pierwsza tegoroczna jesienna niedziela była piękna, słoneczna i leniwa. Podczas spaceru zbieraliśmy kasztany i orzechy. Te ostatnie sprawiły nam najwięcej radości choć umiejętnie chowały się przed nami w gęstej trawie. Natchnęło mnie to do upieczenia ciasta orzechowego, do którego intuicyjnie dodałam białej czekolady. W efekcie otrzymałam słodkie, czekoladowe, rozpływające się w ustach ciastko pełne chrupiących orzechów, przypominające popularne ostatnio brownie. Nie będę dużo pisać – tego po prostu trzeba spróbować…
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
Warstwa czekoladowo-orzechowa:
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 posiekanej tabliczki białej czekolady
Przygotowanie:
- Z podanych składników przygotować kruszonkę.
- Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wysypać okruchy ciasta i przyciskając dłonią, wygnieść dno blachy. Wstawić na 15-30 minut do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 180°C i wstawić blachę z ubitą kruszonką. Podpiec na jasnozłoty kolor.
- W misce ubić mikserem 1 jajko, 3 żółtka i cukier na jasną, kremową masę. Dodać kakao, posiekane orzechy i czekoladę i wymieszać.
- Pozostałe biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Ubite białka delikatnie połączyć z masą i wylać na podpieczony spód.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do przestygnięcia.