Ciasto na pełnoziarnistą pizzę
Pizza to fantastyczne danie i chyba każdy się ze mną w tej sprawie zgodzi. Wiele osób chętnie by jadło pizzę codziennie, gdyby nie fakt, że jest trochę tucząca. Na szczęście w warunkach domowych można przygotować naprawdę całkiem zdrową pizzę, a do tego smakowitą.
Do tego będzie potrzebna mąka pełnoziarnista, drożdże, sól, oliwa i oczywiście woda. Samo ciasto wystarczy wyrabiać niecałe 5 minut, ręcznie lub mikserem. Następnie będzie wyrastało przez godzinę. Potem można ją już posmarować ulubionym sosem, wyłożyć wybranymi dodatkami i posypać serem.
Założenie jest takie, że pizza ta ma być zdrowa, dlatego polecam delikatnie pikantny sos pomidorowy, warzywa (np. cukinię, cebulę, pieczarki, suszone pomidory) i niezbyt tłusty ser (np. parmezan). Niedawno piekłam też pizzę bez sera i muszę przyznać, że była naprawdę smaczna!
5.0 z 1 ocen Ciasto na pełnoziarnistą pizzę Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 10 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 g suszonych drożdży instant
- 300 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę wsypujemy do misy. Łączymy z drożdżami i solą.
- Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ok. 4-5 minut.
- Elastyczne ciasto zostawiamy na godzinę pod przykryciem w misie posmarowanej oliwą.
- Po tym czasie ciasto przekładamy na posypany mąką blat. Formujemy kulę i wałkujemy ją cienko na duży placek.
- Przekładamy go na blachę wyłożoną pergaminem.
- Placek pokrywamy ulubionym sosem i dodatkami, posypujemy serem.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 250 stopni i pieczemy przez 15 minut.